Novosti

1. listopada – MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Starenje je normalan životni proces koji kao i svaka faza ima svoje karakteristike – biološke, psihološke i socijalne, što se odnosi na slabiju pokretljivost, lakše obolijevanje, veću pojavu boli, slabljenje refleksa, probleme sa sluhom i vidom; pojavu zaboravljivosti, psihičkih poremećaja poput depresije i anksioznosti. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, starije su osobe u dobi od 60 do 75 godina, stare su osobe u dobi od 76 do 90 godina, a veoma stare osobe su osobe iznad 90 godina. Vezano uz promjene koje dolaze sa starenjem, veže se i gubitak socijalnih uloga, ali i odnosa te to može dovesti do smanjene kvalitete života starijih pojedinaca jer se osobe mogu manje kretati, teže im je otići u društvo, možda slabije čuju pa je to dodatno opterećenje u komunikaciji i sl. što u konačnici može dovesti do usamljenosti koje pak vodi ka drugim problemima (1).
U Europi je već nekoliko desetljeća prisutan fenomen starenja stanovništva čime se želi naglasiti da je u stanovništvu sve veći udio starijeg stanovništva. U Hrvatskoj tako skoro svaki 5. stanovnik pripada starijoj dobnoj skupini tj., starijima od 65 godina (2).
Ne ulazeći u gospodarske i šire društvene probleme tog fenomena, sigurno je da se radi o skupini stanovništva koja zahtijeva povećanu brigu društva. Domovi za starije i nemoćne i drugi institucionalni oblici skrbi su svakako jedno od rješenja, no u skladu s čestim željama starijih osoba da ostanu u svojim domovima, važno je razvijati i one izvaninstitucionalne poput dnevnih boravaka za starije, aktivnosti udruga umirovljenika, ali i projekata kao što je projekt Zaželi. Time se pomaže osigurati kvaliteta života starijih osoba, a koja se provodi u suradnji s patronažnim sestrama i fizijatrima, gdje je to potrebno.
Naime, kad govorimo o potrebi veće kvalitete života starijih osoba nekoliko je preporuka:

potrebno je da se osobe osjećaju korisne i „važne“ te da se uvijek poštuje njihovo dostojanstvo
Vezano uz naš projekt, možemo reći iskustvo da se uvijek podsjeti da se radi o roditeljima, skrbnicima koji su bili tu za svoju djecu dok su mogli davati što su mogli (fizički, emotivno i materijalno). Više ih puta nazvati, popričati, odvojiti malo vremena. Uključiti ih u obiteljska slavlja. Biti strpljiv s njima.

poticati aktivnosti starih osoba – fizičkih, intelektualnih i socijalnih
I u projektu smo svjedoci da naši korisnici još uvijek obrađuju vrt, rade neke kućanske poslove koliko mogu. Koliko god to nama možda izgleda kao nepotrebno, radi se o aktivnostima koje održavaju njihov duh i tijelo jer im to pričinja zadovoljstvo, a i kreću se na zraku te općenito kreću. Naravno da je umjerenost uvijek zlatno pravilo za sve aktivnosti, pa tako i ovo gdje je potrebno nekada upozoriti na pravu mjeru, ali ne ih sprječavati. Također, poticati na čitanje i rješavanje križaljki, osmosmjerki i slično čime održavaju intelektualno funkcioniranje. Ako su osobe još pokretne, poticati socijalne aktivnosti poput izleta, aktivnosti udruga umirovljenika, religioznih zajednica i sl. što će osobama činiti zadovoljstvo

održavati socijalne odnose
Čovjek je društveno biće i uvijek je potrebit drugoga. Osobito kad dođe do teže pokretljivosti, usamljenost postaje velik problem. No, dok je moguće, potrebno je njegovati dobrosusjedske odnose i poticati na druženja. Svjedoci smo da je korona na tom planu napravila najviše štete. Mnogi od naših korisnika izjavljuju da od kad je korona više ne idu „u susjedstvo“ i malo se druže, više koliko se njima dođe. Ta nas činjenica jako rastužuje, ali i stavlja pred nas odgovornost brige.
Odgovornost nas mlađih prema starijima je teška. Gotovo uvijek branim djecu jer ni nama mladima nije lako uz tempo života, a ponekad i životni standard koji se teži ostvariti. Zato nam je drago kad projekt „Zaželi, radi, pomaži“ može bar malo uskočiti i pomoći, bilo oko usluga održavanja prostora u kojem osobe borave ili društva.
Tim povodom, čestitamo Međunarodni dan starijih osoba i poručujemo našim korisnicima i njihovim obiteljima da nam je drago što smo okupljeni i povezani posredstvom projekta „Zaželi, radi, pomaži“, da je u našim srcima ljubav za naše korisnike i da se nadamo da će doći i do nastavka našeg druženja i nakon završetka ovog projekta.

Završit ćemo pjesmom našeg korisnika, Rudolfa Čauša:
SUNCEM OBASJANA KUĆICA JOŠ STOJI
I SVE MOJE USPOMENE BROJI…
ŠTO GOD DA SE DESI I KAD TI JE ŽIVOT KOMA
UDAHNEŠ DUBOKO I IDEŠ DALJE, JER, NAJLJEPŠE JE DOMA.

Izvor:
1. Lovorka Brajković, Pokazatelji zadovoljstva životom u trećoj životnoj dobi, doktorska disertacija. Zagreb : Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Preuzeto sa: https://core.ac.uk/download/pdf/11699863.pdf
2. Državni zavod za statistiku, Procjena stanovništva u Republici Hrvatskoj za 2019., Priopćenje. Broj 7.1.3. (LVII), od 11.9. 2020. Preuzeto s: https://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/2020/07-01-03_01_2020.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *